Ορθόδοξη θεολογία

Προσοχή

Για την αναδημοσίευση ή την αναπαραγωγή του παρόντος χρειάζεται είτε η αναφορά της πηγής, είτε η παραπομπή στην ιστοσελίδα μας . Οι απόψεις και και οι θέσεις που λαμβάνει κάποιο ενυπόγραφο άρθρο δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη την μητρόπολη μας στο σύνολο τους . Ως εκ τούτου όποια διαφωνία ή υπόδειξη αφορά τον συγγραφέα. Η ιστοσελίδα μας φιλοξενεί κείμενα που θεωρεί ότι λειτουργούν προς την ενημέρωση του πιστού, εμπιστεύεται την κρίση του και την κοινή λογική.  

Πατερική Θεολογία πρωτ. Ιωάννη Ρωμανίδη (+)

Οι έννοιες που δημοσιεύουμε είναι ένα πόνημα του  πρωτοπρεσβύτερου Ιωάννης Ρωμανίδης (2 Μαρτίου 1927 - 1 Νοεμβρίου 2001) Αμερικάνου θεολόγου, ελληνικής καταγωγής, που διατέλεσε και Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου στην Θεσσαλονίκης. 

Ήταν απόφοιτος του Ελληνικού Κολεγίου Μπρούκλαϊν, Μασαχουσέτης, της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέηλ, Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (School of Arts and Sciences). Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου στην Θεσσαλονίκη και Επισκέπτης Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού του Πανεπιστημίου Μπαλαμάντ, του Λιβάνου από το 1970.

Έχει συγγράψει πλήθος μελετών, πολλές από τις όποιες είναι ακόμη ανέκδοτες. Η διδακτορική του διατριβή αφορούσε το Προπατορικό αμάρτημα. Το έργο και η προσφορά του στην επιστήμη έχουν διερευνηθεί συστηματικά στη διδακτορική διατριβή του Andrew Sopko, Prophet of Roman Orthodoxy – The Theology of John Romanides, Canada, 1998.

Πρόκειται για απομαγνητοφωνημένες παραδόσεις του από το την Θεολογική σχολή του ΑΠΘ σε Επιμέλεια – Σχόλια του Μοναχού Δαμασκηνού Αγιορείτου, που υπήρξε μαθητής του και βρίσκονται στο βιβλίο «Πατερική Θεολογία»  Εκδόσεις Παρακαταθήκη". Θεσσαλονίκη 2004  

Τετάρτη, 24 Μαϊος 2023 08:40

Η Ανάσταση του Χριστού-Aγίου Ιουστίνου Πόποβιτς

 

 

Χριστός Ανέστη!

Αν υπάρχει ένα γεγονός στο οποίο θα μπορούσαν να συνοψισθούν όλα τα γεγονότα, από τη ζωή του Κυρίου και των Αποστόλων και γενικά ολόκληρου του Χριστιανισμού, το γεγονός αυτό θα ήταν η Ανάσταση του Χριστού.

Αν υπάρχει μια αλήθεια στην οποία θα μπορούσαν να συνοψισθούν όλες οι Ευαγγελικές αλήθειες, αυτή θα ήταν η Ανάσταση του Χριστού.

Αν υπάρχει μια πραγματικότητα στην οποία θα μπορούσαν να συνοψισθούν όλες οι Καινοδιαθηκικές πραγματικότητες, αυτή θα ήταν η Ανάσταση του Χριστού.

Αν υπάρχει ένα Ευαγγελικό θαύμα στο οποίο θα μπορούσαν να συνοψισθούν όλα τα Καινοδιαθηκικά θαύματα, τότε το θαύμα αυτό θα ήταν η Ανάσταση του Χριστού.

Μόνο μέσα στο φως της Αναστάσεως του Χριστού, παρουσιάζεται με θαυμαστή σαφήνεια και το πρόσωπο του Θεανθρώπου Ιησού και το έργο Του.

Μόνο με την Ανάσταση του Χριστού εξηγούνται πλήρως όλα τα θαύματα του Χριστού, όλες οι αλήθειές Του, όλα τα λόγια Του, όλα τα γεγονότα της Καινής Διαθήκης.

Γι’ αυτό και πάλι, και πολλές, και αναρίθμητες φορές:

Χ ρ ι σ τ ό ς Α ν έ σ τ η !

(Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς,
Η Ανάσταση του Χριστού)

Copyright © 2023 Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας 

Αναζήτηση