(ἀπό τοῦ 1980) 

Πανηγυρίζει: 29 Ἰουνίου. 

Πανός 9. Τ.Κ. 166 72, Δίλοφο Βάρης. Τηλ.: 210-8950.216, Fax: 210-8957.829.

Πανηγυρίζει : 29 Ἰουνίου, 5 Μαΐου καί 25 Νοεμβρίου.

Ἐφημέριοι: Πρωτ.   Μάριος   Χανόπουλος,  Πρωτοπρ. Νεκτάριος Κουτρουμάνης.

 

 

Περιληπτικά Ἱστορικά στοιχεῖα

Ὁ μικρῶν διαστάσεων καί προχείρου κατασκευῆς Ἱερός Ναός τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων Πέτρου καί Παύλου, Διλόφου Βάρης, ἀνῳκοδομήθη τῇ βοηθείᾳ ὄλων τῶν κατοίκων τοῦ οἰκισμοῦ αὐθαιρέτως, εἰς οἰκόπεδον τῆς Κοινότητος τότε Βάρης, το ἔτος 1977, καί ὠς ἐνοριακός Ναός λειτούργησε δυνάμει τοῦ ὑπ. ἀριθμ. 117/9/5/1980 Φ.Ε.Κ καί τοῦ ὑπ᾽ ἀριθμ. 439/1980 Προεδρικοῦ Διατάγματος.

 

Παρεκκλήσια

α) Ἁγίoυ Ἐφραῖμ  τοῦ Νεομάρτυρος  (Παλαιός Ναός).

β) Ἁγίας Μεγαλομάρτυρος Αἰκατερίνης .

γ) Εἰσοδίων Θεοτόκου (Ἰδιωτικόν).

δ) Ἁγίoυ Ταρσιζίου  ( δεξιό κλίτος  Ἰσόγειου Ναοῦ )

δ)  Εἰσοδίων Θεοτόκου (Ἰδιωτικόν).

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΧΡΗΣΤΟ ΓΟΥΛΑ, ΠΡ. ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ, ΔΙΛΟΦΟΥ – ΒΑΡΗΣ, «ΤΑ ΧΕΙΜΑΔΙΑ»

Η περιοχή του Διλόφου, Βάρης, ώντας περιβόλι και ακατοίκητη περιοχή κατοικήθηκε από ελλήνικά φύλα, κυρίως Σαρακατσάνους, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν το 1850  προερχόμενοι από την οροσειρά της Πίνδου (Μεγάλα Βραγιανά Καρδίτσης). Αποκλειστικό τους επάγγελμα η κτηνοτροφία, με αξέχαστο Γενάρχη τον κο Αθανάσιο Γούλα. Περί το 1927 οι πέντε οικογένειες (Βλάχου, Γιωργαρά, Γούλα, Μακρή, Μεγαγιάννη & Μακροδημήτρη) που αποτελούσαν τον οικισμό του Διλόφου ίδρυσαν τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Βάρης.

Εξαιτίας, του αιφνιδίου θανάτου του 1ου Προέδρου του κτηνοτροφικού συλλόγου Πέτρου Ν. Γούλα, αποφασίστηκε να δοθεί το όνομα του Αποστόλου Πέτρου στην εκκλησία που επρόκειτο να οικοδομηθεί, σύμφωνα με μαρτυρίες των προγόνων.

Οι ανάγκες της περιοχής ήταν η δημιουργία εκκλησίας και σχολικών μονάδων. Αρχικά εγκρίθηκε το σχολείο, αλλά δεν υπήρχε δημόσιο κτίριο και ενοικιάσθηκε ιδιωτικός χώρος (το σημερινό κατάστημα του ΟΠΑΠ) και ξεκίνησε η λειτουργία του. Παράλληλα, προχωρούσαν οι ενέργειες για την ανέγερση της εκκλησίας. Ο χώρος για τον Ιερό Ναό είχε αποτυπωθεί το 1929. Το σχέδιο ήταν 1000 τ.μ. για σχολείο και άλλα 1000 τ.μ. για εκκλησία και για πλατεία η σημερινή παιδική χαρά.

Βλέποντας οι κάτοικοι ότι η τοποθεσία, βάση σχεδίου ανέγερσης εκκλησίας, ήταν απόμερη, οι κάτοικοι σε συνεννόηση με την Κοινότητα και το μεγάλο ενδιαφέρον του Αντιπροέδρου Γρηγόρη Μπλατσούκα, αποφάσισαν, η εκκλησία να κτιστεί στο κοινόχρηστο χώρο του πηγαδιού, των 3000 τ.μ.. Το 1976, ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Διλόφου, Κώστας Βλάχος, καλεί  γενική Συνέλευση στην Ταβέρνα «Ο ΤΣΕΛΙΓΚΑΣ», με θέμα «την ανέγερση και ονομασία της Εκκλησίας».

Σημαντική είναι η μαρτυρία του φύλακα της Υπηρεσίας της Αρχαιολογίας, Γεωργίου Τσιρίκου, ότι στην δυτική πλευρά του κοινόχρηστου χώρου (σημερινό οικόπεδο της Εκκλησίας) υπήρχε ένας μεγάλος σωρός (τύμβος) 10 Χ 15 μ. από πέτρες και χώματα, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τηνΑρχαιολογία ως αρχαίος ειδωλολατρικός ναός.

Στην συνέχεια ορίστηκε ομάδα κατοίκων για να κτίσουν τον μικρών διαστάσεων και προχείρου κατασκευής Ιερό Ναό Διλόφου Βάρης, αυθαιρέτως, σε οικόπεδο της τότε Κοινότητας Βάρης, το έτος 1977 από τους κ Χαράλαμπο Χ. Γούλα, Σπύρο Γ. Μεγαγιάννη, Γρηγόρη  Μπλατσούκα και τους πολιτικούς μηχανικούς Δημήτριο Αβδίκο, Αντώνιο Βλάχο, (αφιλοκερδώς) ενώ πρότειναν για εργολάβο τον Γεώργιο Γιωργαρά. Αφού συγκεντρώθηκαν τα απαραίτητα υλικά εν μία νυκτί ανεγέρθη ο 1ος Ιστορικός πλέον Ιερός Ναός (σημερινό Παρεκκλήσιο Αγίας Αικατερίνης) ενώ συνάμα τοποθετήθηκαν τα απαραίτητα λειτουργικά σκεύη. Άξιον αναφοράς είναι η προπηλάκιση μελών εκ της επιτροπής (Χαράλαμπος Γούλας και Ιωάννης Ν. Μακρής) η οποία όμως έλαβε αίσιο τέλος. 

Κατόπιν τούτων, μετέβησαν στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως όπου ο Μακαριστός Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κυρός Χρυσόστομος χαιρέτισε με θέρμη το έργο και την πρωτοβουλία των κατοίκων καθιερώνοντας το όνομα του Ναού ως Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου (διότι οι Πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι δεν χωρίζονται) και τους απέδωσε το πρώτο αντιμήνσιο ούτως ώστε να διαβιβαστή στους εκ περιτροπής κληρικούς έως ότου διοριστεί ο 1ος εφημέριος αρχ. π. Χρήστος Γεωργίου  ενώ ο Ιερός Ναός λειτούργησε ως ενοριακός δυνάμει του υπ. αριθμ. 117/9/5/1980 Φ.Ε.Κ και του υπ᾽ αριθμ. 439/1980 Προεδρικού Διατάγματος.

Η Διεύθυνση του Υπουργείου Γεωργίας, μεταβιβάζει το 1987  μέσω του τμηματάρχη Ν. Μπαξεβάνη το παραχωρητήριο των 1000 τμ. προερχόμενο από την παραχώρηση του 1929 στη θέση δίπλα στο σημερινό δημοτικό σχολειό το οποίο ανεγέρθη το 1977 που πλέον αποτελούσε το προαύλιο χώρο του σχολείου. Με την Ευλογία και την συγκατάθεση του αειμνήστου Μητροπολίτου κυρού Αγαθαγγέλου ξεκίνησε η αγωγή στο υπουργείο παιδείας για την αποζημίωση του προαύλιου χώρου του σχολειού, ιδιοκτησία του Ιερού Ναού, ποσό το οποίο δαπανήθηκε από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον Πατέρα Μιλτιάδη Ανδρέου για την ανέγερση νέου ευρύχωρου Ιερού Ναού (ισόγειος Ιερός Ναός Αγίου Εφραίμ Νέας Μάκρης). Στην θεμελίωση του Ιερού Ναού τον Ιανουάριου του 1998 υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κυρού Αγαθαγγέλου παρευρεθήκαν αρκετοί Κληρικοί, τοπικοί άρχοντες, και οι Πρόεδροι Βάρης κος Κωνσταντίνος Μπαγλατζής και Βούλας κος Γεώργιος Μάντεσης.

Στη συνέχεια βγήκε στην δημοπρασία ο Κύριος Ναός, και ανέλαβε την εργολαβία ο κ. Στέφανος Παπανικολάου. Με πολλές δυσκολίες οικονομικές, φθάσαμε επί Πατρός Μιλτιάδη να έχει κτιστεί όλος ο Κύριος Ναός, να έχει σκεπαστεί και να έχουν τοποθετηθεί κεραμίδια. Από εκεί και πέρα με τον ερχομό του Πατρός Βαίου Μπαλτά (2010), συνέχισε η λειτουργία και ευπρεπισμός του ισογείου Ιερού Ναού, επί της Ιερατικής του Θητείας υλοποιήθηκε η επέκταση των ενοριακών Συνόρων και με την διακονία του ο Ναός άνθισε πνευματικά. Με την Παρέμβαση του Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ε., Β., Β.,& Β. κυρού Παύλου ο Μέγας Ευεργέτης και νυν διοικητής του Αγίου Όρους Κ. Αθανάσιος και η σύζυγος του Μαρίνα Μαρτίνου αναλάβανε την αποπεράτωση του ως άνω Κυρίος Ναου.

Δραστηριότητες - Ἐκδηλώσεις: Κήρυγμα κάθε Κυριακή και ἑορτή. Διακονία ἀσθενῶν. Ἑσπερινό Κήρυγμα κάθε Πέμπτη μετά την Παράκληση. Ἀγρυπνία ἅπαξ τοῦ μηνός. Ἐξομολόγησις. Προσκυνηματικές ἐκδρομές μηνιαίως. Μαθήματα Ἁγιογραφίας. Μαθήματα Παραδοσιακών Χορῶν.

ΔΙΑΚΟΝΙΣΑΝΤΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΟΙ ΚΑΙ ΙΕΡΟΨΑΛΤΑΙΕΙΣ ΤΟΝ ΙΕΡΟΝ ΝΑΟΝΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΔΙΛΟΦΟΥ ΒΑΡΗΣΑΠΟ ΤΟ 1980 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020

Εφημέριοι:

1) Χρήστος Γεωργίου - Αρχιμανδρίτης

2) Αθανάσιος Βασιλείου– Πρωτοπρεσβύτερος

3) Μιλτιάδης Ανδρέου - Πρεσβύτερος

4) Βάϊος Μπαλτάς- Πρωτοπρεσβύτερος

5) Νικόλαος Καββαδίας - Πρωτοπρεσβύτερος

6) Γεράσιμος Λειβαδάρος - Πρωτοπρεσβύτερος

7) Μάριος Χανόπουλος – Πρωτοπρεσβύτερος

8) Ευστάθιος Αρκαμούζης- Πρωτοπρεσβύτερος

8) Μιχαήλ Δανδουλάκης - Πρωτοπρεσβύτερος

9) Χριστόδουλος Σαμαράς - Αρχιμανδρίτης

10) Δημήτριος Σαμαράς- Σταυροφόρος Οικονόμος

11) Νεκτάριος Κουτρουμάνης- Πρωτοπρεσβύτερος

 

Ίεροψάλται:

1) Ιωάννης Γιεννατάς

2) Δημήτρης Χατζηαργύρης

3) Θεόδωρος Κατσάρας

4) Δημήτριος Παπαστυλιανός

5) Αυγουστίνος

6) Αντὠνιος Πλέσσας

7) Ιωάννης  Καρακώζης

8) Νικόλαος Φραγκάκης

9) Νικόλαος Ταχλιαμπούρης

10)Στέφανός Κοκκορίκος

11)Βασίλειος Γιαννακόπουλος

12)Ιωάννης Τερτίπης

13) Νικόλαος Σαγώνας

Copyright © 2023 Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας 

Αναζήτηση