Τι καινούργιο προστέθηκε στην ιστοσελίδα... | Χάρτης Ιστότοπου
Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς

ΤΟ AAFA* ΕΞΗΓΕΙ: ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΘΜΑ;

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH

 

*Αμερικανικό Επιστημονικό Ίδρυμα
για το ΄Ασθμα και τις Αλλεργίες

 

Στη δεύτερη ανάρτηση της σειράς μας «Το AAFA Εξηγεί», εξετάζουμε τους ισχυρισμούς ότι η αλατοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του άσθματος.

Το παρόν ιστολόγιο εξετάζει συμπληρωματικές και εναλλακτικές ιατρικές (ΣΕΙ) για το άσθμα και τις αλλεργίες. Το Αμερικανικό Επιστημονικό Ίδρυμα για το ΄Ασθμα και τις Αλλεργίες θέλει να σας καθοδηγήσει ώστε να αποφασίσετε σωστά μεταξύ επιλογών που μπορεί να είναι «μάλλον ασφαλείς» ή «ενδεχομένως επικίνδυνες».

Συνήθως οι θεραπείες ΣΕΙ δεν υποβάλλονται στην ίδια αυστηρή επιστημονική έρευνα όπως τα νέα φάρμακα ή οι νέες ιατρικές επεμβάσεις. Κατά συνέπεια, το αν αποδίδει ή όχι η συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική (η δραστικότητά της, με άλλα λόγια) είναι κάτι που δεν τεκμηριώνεται για τις περισσότερες θεραπείες.

Η αλατοθεραπεία – όπως οι αίθουσες άλατος, τα αλατοσπήλαια ή τα φωτιστικά από κρυστάλλους αλατιού – εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία.

 

Τι είναι η αλατοθεραπεία;

Στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στο Ην. Βασίλειο και αλλού, κάθε τόσο ξεπροβάλλουν «αίθουσες άλατος». Οι χώροι αυτοί χρεώνουν την είσοδο, όπως τα ιαματικά λουτρά. Οι αίθουσες είναι επενδεδυμένες με κρυστάλλους ορυκτού άλατος και ο αέρας είναι «βαρύς» από την παρουσία του αλατιού, σε μια προσπάθεια μίμησης των αλατοσπηλαίων που σχηματίζονται στη φύση.

Η χρησιμοποίηση φυσικών αλατοσπηλαίων ως μέσου ανακούφισης του άσθματος έχει μακρά ιστορία. Στη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη, άνθρωποι με άσθμα συνήθιζαν να κατεβαίνουν σε αλατοσπήλαια, πιστεύοντας ότι η εισπνοή μικροσκοπικών κρυστάλλων άλατος βοηθά στην αποσυμφόρηση της αναπνευστικής οδού και στην αντιμετώπιση της συσσώρευσης βλέννας.

 

Τι μας λέει η επιστήμη για την αλατοθεραπεία;

Δεν υπάρχουν πολλές μελέτες αξιολόγησης της αλατοθεραπείας ως μέσου αντιμετώπισης του άσθματος.

Μία από τις πιο εκτεταμένες μελέτες με αντικείμενο τη χρήση των αλατοσπηλαίων αξιολόγησε την εφαρμογή της θεραπείας στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Η ΧΑΠ είναι μια χρόνια πάθηση των πνευμόνων, που προκαλείται από το κάπνισμα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 151 άρθρα σχετικά με την αλατοθεραπεία. Αναζήτησαν υψηλής ποιότητος μελέτες (τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές), όπως αυτές που πραγματοποιούνται για συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Μεταξύ των 151 μελετών βρήκαν μόνο μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή. Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις ακόμη μελέτες, ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερα άτομα. Πολλά από αυτά τα άτομα ανέφεραν ότι αισθάνονταν καλύτερα αφότου υπεβλήθησαν σε αλατοθεραπεία. Ωστόσο, οι ερευνητές εντόπισαν αρκετά προβλήματα και διατύπωσαν επιφυλάξεις σχετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τεσσάρων μελετών.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε πόρισμα. Μεταξύ άλλων, υπήρχε ελλιπής ή ημιτελής πληροφόρηση σχετικά με:

• Το αν οι εξεταζόμενοι έπασχαν από ΧΑΠ ή άσθμα

• Τα φάρμακα που ελάμβαναν οι ασθενείς

• Το πόσο σοβαρά ήταν τα αναπνευστικά τους προβλήματα κατά την έναρξη της μελέτης

• Την μακροπρόθεσμη επίπτωση της θεραπευτικής αγωγής (για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες εξετάζονταν μόνο αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της)

Σε κάποιες χώρες οι ιατρικοί σύλλογοι έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις ότι τα αλατοσπήλαια μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, το αλατοσπήλαιο ενδέχεται να προκαλέσει βρογχόσπασμο σε κάποιους ανθρώπους.

Ένας άλλος κίνδυνος, στην περίπτωση που πάσχετε από άσθμα, είναι να σταματήσετε να παίρνετε τα κανονικά σας φάρμακα. Η αλατοθεραπεία είναι ακριβή και πολλοί ασθενείς μπορεί να δυσκολεύονται να καλύψουν το κόστος της παράλληλα με το κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων τους. Όμως τα ρυθμιστικά φάρμακα που χορηγούνται σε μακροχρόνια βάση είναι απαραίτητα για την πρόληψη και τον έλεγχο των συμπτωμάτων του άσθματος. Συνεχίστε να τα παίρνετε, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, ακόμη και αν αισθάνεστε καλά.

 

Είναι ασφαλής η αλατοθεραπεία;

Η Maureen George, Δρ, Αδειούχος Νοσηλεύτρια (RN), Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Πασχόντων από ΄Ασθμα (AE-C), Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νοσηλευτικής (FAAN), μέλος του Ιατρικού Επιστημονικού Συμβουλίου του AAFA και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νοσηλευτικής στη Σχολή Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Columbia έχει πει σχετικά: «Αν ο στόχος σας είναι να βρείτε έναν νέο τρόπο εκτόνωσης του στρες, τα αλατοσπήλαια μπορούν να σας βοηθήσουν. Είναι δροσερά, ήσυχα και χαλαρωτικά. Αν αναζητείτε έναν φυσικό τρόπο αντιμετώπισης του άσθματός σας, η αλατοθεραπεία δεν είναι αυτό που ψάχνετε. Δεν έχει μελετηθεί ενδελεχώς, παρά τους ισχυρισμούς διαφόρων “ειδικών”».

Οι ασθενείς θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν πως η εισπνοή συμπυκνωμένων αλάτων (υπέρτονου αλατούχου διαλύματος) έχει αποδειχθεί ότι ερεθίζει τους αεραγωγούς, προκαλώντας βήχα και βλέννα, κάτι που σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα.

 

Τελικό συμπέρασμα:

Η αλατοθεραπεία ή η παραμονή σε μια αίθουσα άλατος πιθανότατα δεν πρόκειται να βελτιώσει το άσθμα σας. Για τους περισσότερους ασθματικούς η αλατοθεραπεία είναι «μάλλον ασφαλής». Επειδή όμως δεν ξέρετε πώς θα αντιδράσετε, το AAFA προειδοποιεί ότι είναι καλύτερα να είστε υπέρ το δέον προσεκτικοί και να αποφεύγετε τις αίθουσες άλατος.

 

Βασικοί ορισμοί:

Τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές: Οι συμμετέχοντες χωρίζονται τυχαία σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα δεν εφαρμόζεται καμμία θεραπεία. Στην άλλη ομάδα εφαρμόζεται η υπό μελέτη θεραπευτική αγωγή. Οι ερευνητές παρακολουθούν και τις δύο ομάδες για ένα χρονικό διάστημα. Στο τέλος της μελέτης συγκρίνουν τα αποτελέσματα.

Δραστικότητα: Το αν και κατά πόσο είναι αποτελεσματική μια θεραπευτική αγωγή.

 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ

Rashleigh R., Smith S.M., Roberts N.J. (2014). A review of halotherapy for chronic obstructive pulmonary disease. International Journal of Chronic Obstructive Pulmonary Disease. [«Μια αξιολόγηση της αλατοθεραπείας για την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια», Διεθνής Περιοδική Έκδοση ΧΑΠ].

 


 

(Πηγές: AAFA (Asthma and Allergy Foundation of America): https://community.aafa.org/, https://community.aafa.org/blog/aafa-explains-is-therapy-safe-and-effective-for-asthma)

(Διεύθ.: http://www.imglyfadas.gr/portal/gr/details.asp?cdPro={D4632B6E-5369-4870-A04D-34BABD7270C8})

 


 

Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς
Ἐπιστροφή στήν ἀρχή τῆς σελίδας