Τι καινούργιο προστέθηκε στην ιστοσελίδα... | Χάρτης Ιστότοπου
Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς

ΑΛΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
«Όταν δεν μπορείς να αναπνεύσεις, τίποτε άλλο δεν έχει σημασία»™

Τελευταία ενημέρωση 4 Ιουνίου 2014

 

Τα τελευταία χρόνια γνωρίζει άνθηση η χρήση ορυκτού άλατος (αλατοθεραπεία/σπηλαιοθεραπεία), ως προσφερόμενη εναλλακτική μέθοδος θεραπείας, η οποία υποτίθεται ότι ωφελεί την υγεία του αναπνευστικού.

 

Τι είναι η αλατοθεραπεία;

Ο όρος «αλατοθεραπεία» αναφέρεται σε μια σειρά από τεχνικές εισπνοής σωματιδίων άλατος με σκοπό τη βελτίωση των συμπτωμάτων πνευμονικών παθήσεων. Αυτό μπορεί να επιτυγχάνεται μέσω της χαλάρωσης σε αλατοσπήλαια ή σε τεχνητές αίθουσες επενδεδυμένες με ορυκτό αλάτι, στις οποίες διοχετεύονται σωματίδια άλατος στον αέρα ώστε να εισπνέονται από τους επισκέπτες. ΄Αλλες μέθοδοι χρησιμοποιούν αναπνευστήρες/συσκευές εισπνοής άλατος ή άλλα μέσα. Λέγεται ότι η αλατοθεραπεία ωφελεί σε μια σειρά παθήσεων, από την κυστική ίνωση ως το άσθμα, το έκζεμα, ακόμη και την βρογχεκτασία και την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

 

Ποια είναι τα επιστημονικά δεδομένα;

Υπάρχουν κάποια ιστορικά και ανεκδοτολογικά (προφορικού τύπου) στοιχεία στα οποία στηρίζεται η ιδέα ότι τα αλατοσπήλαια ωφελούν την υγεία του αναπνευστικού[1], Ωστόσο, δεν υπάρχει καμμία επιστημονική απόδειξη ότι η αλατοθεραπεία έχει τέτοια επίδραση. Επιπλέον, εκείνοι οι οποίοι προωθούν την αλατοθεραπεία δεν συμφωνούν πάντα σχετικά με τον τύπο ή την ποσότητα του αλατιού που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, τη μέθοδο ή τα πλεονεκτήματα της. Οι ισχυρισμοί τους δεν βασίζονται σε καμμία αξιόπιστη επιστημονική έρευνα, ούτε στους σύγχρονους κανόνες της ιατρικής[2].

 

Προφυλάξεις

Ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Ιδρύματος Πνευμονολογίας της Αυστραλίας, Αναπληρωτής Καθηγητής David Serisier έχει πει: «Υπάρχουν ανησυχίες ότι το ζεστό, υγρό περιβάλλον στο εσωτερικό αυτών των αιθουσών άλατος ενδέχεται να ευνοεί την ανάπτυξη διαφόρων άλλων ύποπτων βακτηριδίων. Επιπλέον, το αλάτι μπορεί να ερεθίσει τις αναπνευστικές οδούς»[3].

Το Επιστημονικό Ίδρυμα Πνευμονολογίας της Αυστραλίας δεν είναι το μόνο που εφιστά την προσοχή σε ό,τι αφορά στην αλατοθεραπεία. Ο Οργανισμός ΄Ασθματος της Αυστραλίας επίσης έχει αρνηθεί να συστήσει την εν λόγω θεραπεία, με την αιτιολογία ότι μπορεί να προκαλέσει σύσφιξη των αναπνευστικών οδών. Οι πνευμονολόγοι ορισμένες φορές χρησιμοποιούν την εισπνοή συμπυκνωμένων διαλυμάτων χλωριούχου νατρίου (αλατιού) ως μέρος κλινικής εξέτασης της πνευμονικής λειτουργίας, για να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος σε ασθενείς για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες ότι πάσχουν από άσθμα. Χωρίς την επίβλεψη από ειδικό επιστήμονα, η έκθεση σε αέρα εμπλουτισμένο με αλάτι μπορεί να είναι επικίνδυνη για άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα[4].

 

Εναλλακτικές Θεραπείες

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής David Serisier μας πληροφόρησε ότι, παρ᾿ όλα αυτά, η ιδέα της εισπνοής αλατόνερου (υπέρτονου διαλύματος χλωριούχου νατρίου) αποτελεί έγκυρη θεραπευτική αγωγή, κατάλληλη για κάποια άτομα. Υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι μπορεί να μειώσει τους παροξυσμούς σε ασθενείς που πάσχουν από κυστική ίνωση[5], και γι᾿ αυτόν τον λόγο ορισμένοι πνευμονολόγοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να έχει θεραπευτική χρήση και την συνταγογραφούν για ορισμένους ασθενείς με βρογχεκτασία μη οφειλόμενη σε κυστική ίνωση[6].

Το Επιστημονικό Ίδρυμα Πνευμονολογίας της Αυστραλίας συνιστά στους πάσχοντες από πνευμονικά νοσήματα να δείχνουν μεγάλη προσοχή στην χρήση αλατοθεραπειών. Η συμβουλή μας είναι να συζητάτε την αλατοθεραπεία με τον γιατρό σας ή με έναν ειδικό πνευμονολόγο.

 


 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1]. Asthma Australia 2012, Salt Therapy [Αλατοθεραπεία], http://www.asthmaaustralia.org.au/onAIR/Salt_Rooms.aspx?terms=salt%20therapy. Ανακτήθηκε: 19/03/2014.

[2]. Asthma Australia 2012, Asthma and Salt Therapy – treatment or consequence? [Οργανισμός ΄Ασθματος της Αυστραλίας 2012, ΄Ασθμα και Αλατοθεραπεία – Θεραπεία ή Επακόλουθο;] http://www.asthmaaustralia.org.au/QLD/Asthma_and_Salt_Therapy.aspx?terms=salt%20therapy. Ανακτήθηκε: 19/03/2014.

[3]. Lung Foundation Australia 2012, LungNet News, November 2012, Q&A [Επιστημονικό Ίδρυμα Πνευμονολογίας της Αυστραλίας 2012, LungNet News, Νοέμβριος 2012, Ερωτήσεις & Απαντήσεις] www.lungfoundation.com.au. Ανακτήθηκε: 19/03/14.

[4]. Asthma Australia, Ένθ. ανωτ.

[5]. Elkins M. et al. January 19, 2006, A Controlled Trial of Long-Term Inhaled Hypertonic Saline in Patients with Cystic Fibrosis, [Elkins M. κ.ά., Ιαν. 19, 2006, Ελεγχόμενη Δοκιμή Μακροχρόνιας Εισπνοής Υπέρτονου Διαλύματος Χλωριούχου Νατρίου, σε Ασθενείς με Κυστική Ίνωση] N Engl J Medicine, http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa043900 ή DOI: 10.1056/NEJMoa043900.

[6]. Lung Foundation Australia, Ένθ. ανωτ.

 


 

(Πηγές: Ενημερωτικό Δελτίο του ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ (LUNG FOUNDATION AUSTRALIA), www.lungfoundation.com.au, http://lungfoundation.com.au/wp-content/uploads/2013/12/Salt-Therapy.pdf)

(Διεύθ.: http://www.imglyfadas.gr/portal/gr/details.asp?cdPro={A659E3E3-BC8E-48B5-B75A-C407AFA9638E})

 


 

Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς
Ἐπιστροφή στήν ἀρχή τῆς σελίδας