Τι καινούργιο προστέθηκε στην ιστοσελίδα... | Χάρτης Ιστότοπου
Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς

ΥΠΟΔΟΧΗ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΦΑΝΕΝΤΩΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΙ ΛΕΟΝΤΟΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

του πρ. Αντωνίου Χρήστου, εφημέριου
Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας

 

Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου (αρχή του Τριωδίου Τελώνου καί Φαρισαίου), επ᾿ ευκαιρία της επίσημης υποδοχής καί φιλοξενίας στον Ιερό Ναό των Ιερών λειψάνων των Αγίων Φανέντων Ομολογητών Γρηγορίου, Θεοδώρου και Λέοντος των εν Κεφαλληνία, είχα την τιμή και την χαρά να συλλειτουργήσω στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βουλιαγμένης στό Καβούρι.

Χάρις στο θέλημα του Θεού, τις πρεσβείες των Αγίων, τις προσευχές του Κλήρου και του λαού της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας και τις άοκνες ενέργειες του εφημέριου του ως άνω Ιερού Ναού, πρωτοπρεσβύτερου Γεώργιου Αντζουλάτου, τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Φανέντων εντοπίστηκαν στη Βενετία στις 30 Ιανουαρίου του 2009 και έφθασαν στην Ελλάδα το βραδάκι της Κυριακής 1ης Φεβρουαρίου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Αρχιμανδρίτης π. Στέφανος Σουλιμιώτης, και ο πατήρ Γεώργιος, λιτάνευσαν εν πομπή από το Ιερό Βήμα τη λειψανοθήκη με τα χαριτόβρυτα λείψανα καί τα εναπέθεσαν στο κέντρο του Ναού για προσκύνηση.

Μετά την ευχαριστήρια δέηση, οι ενορίτες της Βουλιαγμένης, ευρύτερα οι πιστοί της Μητροπόλεως Γλυφάδας και αρκετοί Κεφαλονίτες, αφού άκουσαν τα κατατοπιστικά λόγια του π. Στεφάνου, με αισθήματα χαράς, συγκίνησης και με πολλή ευλάβεια προσκύνησαν τα ιερά λείψανα, έλαβαν δε ως ευλογία την εικόνα των Αγίων με το κείμενο:

«Οι ΄Αγιοι Γρηγόριος, Θεόδωρος και Λέων, υπηρέτησαν ως στρατιωτικοί στο Ρωμαϊκό στρατό, τον 4ο αιώνα μ.Χ. Πιστεύοντας αταλάντευτα στις αλήθειες του Ευαγγελίου, επί αιρετικού αυτοκράτορα Κωνστάντιου εγκατέλειψαν το στράτευμα. Φεύγοντας από τη Σικελία κατέφυγαν στην Κεφαλονιά, όπου ως στρατιώτες και αθλητές του Χριστού πλέον, παρέμειναν στη Σάμη μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Πολλά χρόνια μετά την κοίμησή τους, αποκαλύφθηκαν με θαυμαστό τρόπο τα ιερά σκηνώματά τους, άφθαρτα και ευωδιάζοντα και προς τιμή τους ιδρύθηκε η Μονή των Αγίων Φανέντων. Από εδώ αφαίρεσαν τον χαριτόβρυτο θησαυρό, μεταξύ 9ου-14ου αιώνα οι Λατίνοι.

Τα αγνοούμενα ιερά λείψανα των τριών Αγίων, εντοπίσθηκαν στις 30 Ιανουαρίου 2009 στο Ναό του Αγίου Ζαχαρίου της Βενετίας καί, κατ᾿ εξαίρεσιν, μέρος τους δόθηκε ως ευλογία στην Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας. Από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας εορτάζονται την Κυριακή των Αγίων Πάντων».

Τα ιερά λείψανα θα παραμείνουν στο Καβούρι μέχρι να αναχωρήσουν από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου για την Κεφαλονιά, όπου και θα παραμείνουν μόνιμα για να μεσιτεύουν και να πρεσβεύουν στον Τριαδικό Θεό, για κάθε χριστιανό.

 


 

Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς
Ἐπιστροφή στήν ἀρχή τῆς σελίδας